ЛЕГЕНДА

Осовина

ПРЕДНА ОСОВИНА / ПРЕДЕН ДИСК / ШАПА

Волан

Волан / Гидан

РАЧКИ

МЕНУВАЧИ ЗА БРЗИНИ / ШАЛТЕРИ / РАЧКИ ЗА КОЧНИЦИ /

ВИЉУШКА

ПРЕДЕН АМОРТИЗЕР / ПРЕДНА ВИЉУШКА

ТРКАЛО

ПРЕДЕН ОБРАЧ

САЈЛИ

САЈЛИ ЗА КОЧНИЦИ / САЈЛИ ЗА МЕНУВАЧИ

ТРКАЛО

ГУМА ВНАТРЕШНА / ГУМА НАДВОРЕШНА

>РАМ

АЛУМИНУМ / ЧЕЛИК / КАРБОН / ТИТАНИУМ..

АМОРТИЗЕР

ЗАДЕН АМОРТИЗЕР

>СРЕДЕН ПОГОН

СРЕДНА ОСОВИНА / ПРЕДЕН ЗАПЧАНИК / ПЕДАЛИ

ЗАДНА ОСОВИНА

ЗАДЕН ДИСК / ШАПА /

ЗАДЕН ЗАПЧАНИК

ЗАДЕН ЗАПЧАНИК 6-7-8-9-10-11 БРЗИНИ

ЗАДЕН МЕНУВАЧ

ЗАДЕН МЕНУВАЧ 6-7-8-9-10-11 БРЗИНИ

СЕРВИС УСЛУГИ

 • КОМПЛЕТЕН СЕРВИС
 • ОСНОВЕН СЕРВИС 
 • ЗАМЕНА НА ГАРНИТУРА
 • ЗАМЕНА НА ПОГОН 
 • ЗАМЕНА НА ВЕРИГА
 • ЗАМЕНА НА ЖИЦА И ЦЕНТРИРАЊЕ
 • ЦЕНТРИРАЊЕ НА БАНДАЖ
 • ЗАМЕНА НА ЗАПЧАНИК 
 • ПЕРЕЊЕ НА ВЕЛОСИПЕД
 • ЗАМЕНА НА ДИСКОВИ
 • ЗАМЕНА НА МЕНУВАЧ
 • ЗАМЕНА НА ПАКНИ
 • СЕРВИС НА АМОРТИЗЕР ОБИЧЕН
 • СЕРВИС НА АМОРТИЗЕР ВОЗДУШЕН
 • СОСТАВУВАЊЕ НА ВЕЛОСИПЕД
 • ЗАМЕНА НА ГЛИЦЕРИН 
 • ЗАМЕНА НА ПЕДАЛИ
 • ЗАМЕНА НА КОШУЛИЦА
 • ЗАМЕНА НА РАЧКИ ЗА КОЧНИЦА
 • ЗАМЕНА НА САЈЛА 
 • ЗАМЕНА НА СТЕМ
 • МОНТАЖА НА ВИЛУШКА 
 • МОНТАЖА НА КИЛОМЕТРАЖА
 • НУЛТИ СЕРВИС НА ВЕЛОСИЕД
 • ЗАМЕНА НА СЕДИШТЕ
 • ПЛЕТЕЊЕ НА ТРКАЛО 
 • ПОДЕСУВАЊЕ НА БРЗИНИ
 • ПОДЕСУВАЊЕ КОЧНИЦИ
 • ЗАМЕНА НА ЗАДНА ОСОВИНА
 • ЗАМЕНА НА ПРЕДНА ОСОВИНА
 • ПРОМЕНА НА ВНАТРЕШНА ГУМА
 • ПРОМЕНА НА НАДВОРЕШНА ГУМА 

Најчесто поставувани прашања

Која е вистинската големина на велосипед за деца?

Големината зависи од висината и структурата на телото.

 • 2-4 Години: 10″/12″ Тркало
 • 4-6 Години: 14″/16″ Тркало
 • 6-8 Години: 18″/20″ Тркало
 • 8-10 Години: 20″/24″ Тркало

Која е вистинската големина на рам на велосипед за возрасни ?

Висина на возачдолжина на внатртешен дел од ногаMTB/CROSSCITY/TREKKING
152 cm71 cm14” (36cm)16”  (41 cm)
157 cm72 cm15” (38 cm)17”  (43 cm)
162 cm74 cm16” (41 cm)18”  (46 cm)
167 cm75 cm16” (41 cm)18”  (46 cm)
172 cm76 cm17” (43 cm)19”  (48 cm)
175 cm77 cm17″ (43 cm)19”  (48 cm)
177 cm79 cm18″ (46 cm)20”  (51 cm)
182 cm82 cm18″ (46 cm)20”  (51 cm)
187 cm86 cm19″ (48 cm)21”  (53 cm)
192 cm89 cm20″ (51 cm)22”  (56 cm)
197 cm92 cm21″ (53 cm)22”  (58 cm)

Непријатен звук доаѓа од рамот на мојот велосипед. Што би можело да биде причината за појавата на овој звук?

 • Непријатниот звук најчесто доаѓа поради проблем со долната (средната) осовина. Овој звук најчесто се слуша додека ги вртите педалите. Звукот се појавува поради триење на школката од рамот, со осовината и лагерите. Подмачкување на лагерите на средната осовина е неопходно.
 • Причини за појавата на овој звук може да бидат и разлабавени педали или запчаници.
 • Напукнување на рамот исто така може да биде причина за непријатниот звук
 • Звукот исто така може да доаѓа и од други делови на велосипедот кои се поврзани со рамот, како клобанот, колчето или самото седиште

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Колку често треба да се прави сервис на велосипедот?

 • Проверка треба да се прави периодично, во зависност од тоа колку често и во какви услови го употребувате велосипедот. Препорачлива е редовна проверка на воланот, средната осовина, предна и задна главина.

Вилушката на велосипедот е нестабилна. Како да постапам?

 • Безбедноста на возачот директно зависи од исправноста на предната гарнитура на воланот. Употребата на велосипед со зарѓана или разлабавена гарнитура е опасно.

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Како да проверам дали предната гарнитура на воланот е доволно затегната и во правилна положба?

 • Седнете на велосипедот ( статична позиција), притиснете ја предната кочница и притискајте напред-назад. Со слободната рака допрете го горниот дел на предната гарнитура. Доколку чувстувате движење или звук, однесете го велосипедот на проверка.
 • Посебно внимание треба да се обрне на велосипеди со амортизер. Во овој случај треба да се провери точката каде се поврзува горниот и долниот дел од амортизерот.

Употреба на велосипед со разлабавена предна гарнитура е многу опасно.

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Перформансите на диск-кочниците се слаби (механички и хидраулични). Зошто е тоа така?

 • Најчеста причина за слаби перформанси на диск-кочниците е директен контакт на дискот со лубрикант (масло) или средства за чистење. Ова најчесто се случува после чистење и подмачкување на велосипедот.
 • Диск-кочниците не се добро подесени
 • Шапите на диск кочниците треба да бидат правилно подесени.
 • Влегување на воздух во системот и цревата (хидраулични). Во овој случај , кога ќе ја притиснете кочницата се чувствува мекост и пропаѓање на истата.
 • Поради лошата состојба или нередовно подмачкување на сајлите ( механички диск-кочници).
 • Поради истрошени пакни, кои треба да се променат со оригинални

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Што е разликата помеѓу диск кочници и v-brakes ?

Има многу голема разлика помеѓу овие два вида на кочници. Прочитајте ги основните разлики :

 • Диск кочниците се најчесто потешки, покомплицирани за подесување и поскапи во споредба со v-brakes.
 • Обрачот на тркалото не влијае врз перформансите на диск-кочниците, споредбено со v-brakes, кои се се поосетливи на обрачот од тркалото.
 • Диск-кочниците помалку подлежат на надворешни влијанија како вода, кал и прашина. Спротивно на тоа, вбрејкс гумичките(пакни) се поосетливи на вакви услови.

Зaдниот механизам на мојот велосипед не функционира правилно. Зошто?

 • Подесувањето не е направено според правилникот на произведувачот.
 • Некомпатибилност во деловите кои го сочинуваат погонот (ланец, запчаници, осовини, механизми).
 • Поради искривување на ушката на задниот менувач и изместување на самиот менувач од неговиот правец.
 • Зарѓани или оштетени сајли и кошулици

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

На што треба да внимавам доколку решам да го надоградам мојот велосипед?

 • Компатибилноста на новите со старите делови е од круцијално значење за нормалното функционирање на велосипедот. Консултирајте се со нашиот тим за повеќе информации.

Основен сервис. Што е вклучено во оваа услуга?

•    Генерална проверка
•    Проверка и штелување на сопирачки
•    Проверка и штелување на брзини
•    Проверка на гуми
•    Проверка на гарнитура од волан
•    Проверка на средна осовина
•    Подмачкување на верига

Комплетен сервис. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата Основен сервис , плус:

•    Чистење на велосипед

•    Подмачкување на гарнитура од волан
•    Подмачкување на средна осовина
•    Подмачкување на предна и задна осовина
•    Центрирање на тркала
•    Кратко пробно возење

Препорачливо е да се направи барем еднаш годишно. За mountain бајкерите и за останатите возачи кои возат поинтензивно, го препорачуваме почесто, во зависност од интензитетот на возењето.

Екстра сервис. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата комплетен сервис, плус:

•    Замена на пакни
•    Замена на сајли
•    Замена на божури

Оваа услуга се препорачува за возачи кои го користат велосипедот интензивно (неколку пати неделно). Препорачливо е да се направи сервис минимум еднаш годишно.

Основен сервис на амортизер. Што е вклучено во оваа услуга?

•    Чистење
•    Проверка на прашинарки
•    Пумпање (кај воздушни)
•    Подмачкување
•    Проверка на функцијата

Комплетен сервис на амортизер. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата основен сервис, плус:

•    Замена масло
•    Подмачкување на опруги
•    Проверка на функцијата

Комплетен сервис на амортизер. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата основен сервис, плус:

•    Замена масло
•    Подмачкување на опруги
•    Проверка на функцијата

Гуми сите видови на димензии

 ETRTOInchFrench
12″47-20312 x 1.75 
  12 x 1.90 
  12 ½ x 1.75 
  12 ½ x 1.90 
 50-20312 x 2.00 
 54-20312 x 1.95 
 57-20312 ½ x 2 ¼ 
 62-20312 ½ x 2 ¼ 
14″47-25414 x 1.75 
  14 x 1.90 
 50-25414 x 2.00 
 40-27914 x 1 ½350 x 38B
 37-28814 x 1 3⁄8350 x 35A
  14 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8 
 40-28814 x 1 5⁄8350 x 38A
 44-28814 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8350 x 42A
 47-28814 x 1.75 
 32-29814 x 1 ¼350 x 32A
16″40-30516 x 1.50 
 47-30516 x 1.75 
  16 x 1.90 
 50-30516 x 2.00 
 54-30516 x 1.95 
  16 x 2.00 
 57-30516 x 2.125 
 40-33016 x 1 ½400 x 38B
 28-340 400 x 30A
 32-34016 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4400 x 32A
 37-34016 x 1 3⁄8400 x 35A
 44-34016 x 1 5⁄8 
 28-34916 x 1 1⁄8 
 30-34916 x 1.20 
 32-34916 x 1 ¼ 
  16 x 1.25 
 35-34916 x 1.35 
 37-34916 x 1 3⁄8 
17″32-35717 x 1 ¼ 
 32-36917 x 1 ¼ 
18″28-35518 x 1 1⁄8 
 32-35518 x 1.25 
 35-35518 x 1.35 
 40-35518 x 1.50 
 42-35518 x 1.60 
 47-35518 x 1.75 
  18 x 1.90 
 50-35518 x 2.00 
 37-38718 x 1 ½ 
 28-39018 x 1 1⁄8450 x 28A
 37-39018 x 1 3⁄8450 x 35A
 55-390 450 x 55A
 57-390 450 x 55A
 37-40018 x 1 3⁄8 
20″54-40020 x 2 x 1 ¾ 
 23-40620 x 0.90 
 25-40620 x 1.00 
 28-40620 x 1.10 
  20 x 1 1⁄8 
 32-40620 x 1.25 
 35-40620 x 1.35 
 37-40620 x 1.40 
  20 x 1 3⁄8 
 40-40620 x 1.50 
 42-40620 x 1.60 
 44-40620 x 1.50 
 44-40620 x 1.625 
 47-40620 x 1.75 
 47-40620 x 1.90 
 50-40620 x 2.00 
 54-40620 x 2.10 
  20 x 2.00 
 55-40620 x 2.15 
 57-40620 x 2.25 
  20 x 2.125 
 60-40620 x 2.35 
 54-42820 x 2.00 
 40-43220 x 1 ½ 
 37-43820 x 1 3⁄8 
 40-43820 x 1 3⁄8 x 1 ½ 
 28-440 500 x 28A
 37-440 500 x 35A
 40-44020 x 1 ½ NL500 x 38A
 23-45120 x 0.90 
  20 x 7⁄8 
 25-45120 x 1.00 
 28-45120 x 1 1⁄8 
 37-45120 x 1 3⁄8 B.S. 
22″44-45722 x 1.75 
 44-48422 x 1 5⁄8 x 1 ½ 
 25-48922 x 1.00 
 37-48922 x 1 3⁄8 NL 
 40-48922 x 1 3⁄8 x 1 ½ 
 50-48922 x 2.00 
 28-490 550 x 28A
 32-49022 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4550 x 32A
 37-49022 x 1 3⁄8550 x 35A
 47-49822 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4 
 25-50122 x 1.00 B.S. 
 32-50122 x 1 ¼ 
 37-50122 x 1 3⁄8 
24″40-50724 x 1.50 
 44-50724 x 1.625 
  24 x 1.75 
 47-50724 x 1.75 
  24 x 1.85 
  24 x 1.90 
 50-50724 x 2.00 
  24 x 1.90 
  24 x 2.125 
 54-50724 x 2.10 
 55-50724 x 2.15 
 57-50724 x 2.25 
  24 x 2.125 
 60-50724 x 2.35 
 62-50724 x 2.40 
 23-52024 x 0.90 
  24 x 7⁄8 
 44-53124 x 1 5⁄8 x 1 1⁄2 
 40-53424 x 1 ½ 
 20-54024 x ¾ 
 23-54024 x 0.90 
  24 x 7⁄8 
 25-54024 x 1.00 
 30-54024 x 1.20 
 32-54024 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4 
 37-54024 x 1 3⁄8 
 40-54024 x 1 3⁄8 x 1 1⁄2 
 22-541  
 25-541 600 x 25A
 28-541 600 x 28A
 32-54124 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4 NL600 x 32A
 37-541 600 x 35A
 ETRTOInchFrench
25″57-52025 x 2.25 
26″20-55926 x 3⁄4 
 23-55926 x 0.90 
  26 x 7⁄8 
 25-55926 x 1.00 
 28-55926 x 1.10 
 30-55926 x 1.20 
 32-55926 x 1.25 
 35-55926 x 1.35 
 37-55926 x 1.40 
  26 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8 
 40-55926 x 1.50 
 42-55926 x 1.60 
 44-55926 x 1.625 
 44-55926 x 1.75 
 47-55926 x 1.75 
  26 x 1.80 
  26 x 1.85 
  26 x 1.90 
 50-55926 x 2.00 
  26 x 1.90 
  26 x 1.95 
 54-55926 x 2.10 
  26 x 1.95 
  26 x 2.125 
 57-55926 x 2.25 
  26 x 2.125 
  26 x 2.20 
 60-55926 x 2.35 
 62-55926 x 2.40 
  26 x 2.50 
 64-55926 x 2.50 
 65-55926 x 2.60 
 70-55926 x 2.75 
 75-55926 x 3.00 
 95-55926 x 3.70 
  26 x 3.80 
 100-55926 x 4.00 
 115-55926 x 4.50 
 120-55926 x 4.80 
 20-57126 x 3⁄4 
 23-57126 x 7⁄8650 x 23C
 40-57126 x 1 ½ CS650 x 38C
  26 x 1 3⁄8 x 1 1⁄2 NL 
 47-57126 x 1 ¾650 x 45C
   650 CS Confort
 54-57126 x 2 x 1 ¾650 x 50C
 20-59026 x ¾650 x 20A
 25-59026 x 1.00650 x 25A
 28-59026 x 1 3⁄8 x 1 1⁄8650 x 28A
 32-59026 x 1 3⁄8 x 1 ¼650 x 32A
 37-59026 x 1 3⁄8650 x 35A
 40-59026 x 1.50650 x 38A
  26 x 1 3⁄8 x 1 ½ 
 42-59026 x 1 5⁄8650 x 40A
 32-59726 x 1 1⁄4 
27″40-60927 x 1 ½ 
 20-63027 x ¾ 
 22-63027 x 7⁄8 
 25-63027 x 1.00 
  27 x 1 1⁄16 
 28-63027 x 1 1⁄8 
 32-63027 x 1 ¼ 
 35-63027 x 1 3⁄8 
27.5″28-58426 x 1 1⁄8 x 1 1⁄2650 x 28B
 32-584 650 x 32B
 35-58427.5 x 1.35650B
  26 x 1 3⁄8 x 1 1⁄2650 x 35B
 37-58427.5 x 1.40650B
  26 x 1 1⁄2 x 1 3⁄8650 x 35B
   650 Standard
 40-58427.5 x 1.50650B
  26 x 1 5⁄8 x 1 1⁄2650 x 38B
 44-58427.5 x 1.65650B
  26 x 1 5⁄8 x 1 2⁄2650 x 42B
   650B
Semi-Confort
   650B ½ Ballon
 47-58427.5 x 1.75650B
 50-58427.5 x 2.00650B
 54-58427.5 x 2.10650B
  26 x 1 ½ x 2 
 57-58427.5 x 2.25650B
 60-58427.5 x 2.35650B
 62-58427.5 x 2.40650B
 64-58427.5 x 2.50650B
 65-58427.5 x 2.60650B
 70-58427.5 x 2.75650B
 74-58427.5 x 2.90650B
 75-58427.5 x 3.00650B
28″18-62228 x ¾700 x 18C
 19-622 700 x 19C
   700 x 19
 20-62228 x ¾700 x 20C
 22-62228 x 7⁄8700 x 22C
   700 x 22
 23-62228 x 0.90700 x 23C
  28 x 7⁄8 
 24-622 700 x 24C
 25-62228 x 1.00700 x 25C
  28 x 1 1⁄16 
 26-622 700 x 26C
 28-62228 x 1.10700 x 28C
  28 x 1 5⁄8 x 1 1⁄8 
 30-62228 x 1.20700 x 30C
 32-62228 x 1.25700 x 32C
  28 x 1 5⁄8 x 1 ¼ 
 33-62228 x 1.30700 x 33C
 35-62228 x 1.35700 x 35C
 37-62228 x 1.40700 x 35C
  28 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8 
 40-62228 x 1.50700 x 38C
  28 x 1 5⁄8 x 1 ½ 
 42-62228 x 1.60700 x 40C
 44-62228 x 1.625700 x 42C
 47-62228 x 1.75700 x 45C
 50-62228 x 2.00 
  29 x 2.00 
  28 x 1.90 
 55-62228 x 2.15 
  29 x 2.15 
 60-62228 x 2.35 
  29 x 2.35 
 32-63528 x 1 ½ x 1 1⁄8770 x 28B
   700 x 28B
   700B Course
 40-63528 x 1 ½700 x 38B
  28 x 1 ½ x 1 5⁄8700B Standard
 44-63528 x 1 5⁄8 x 1 ½700 x 42B
 28-64228 x 1 5⁄8 x 1 ½700 x 28A
 37-64228 x 1 3⁄8700 x 35A
29″50-62229 x 2.00 
  28 x 2.00 
 54-62229 x 2.10 
  28 x 2.10 
 55-62229 x 2.15 
  28 x 2.15 
 57-62229 x 2.25 
 60-62229 x 2.35 
  28 x 2.35 
 75-62229 x 3.00 
    

Ценовник за достава – Карго

Доставата за велосипеди е бесплатна до вашиот дом низ цела Македонија.

Достава на велосипед  = 0 денари

Достава на велосипед + опрема = 0 денари


Доставата за опрема и делови се доплаќа според тарифникот на карго доставувачите.

TOTAL POST LOGISTIK. ЛИНК ДО АКТУЕЛЕН ЦЕНОВНИК 


Достава на пакет 0 – 1кг.130 ден.
Достава на пакет 1 – 3кг.150 ден.
Достава на пакет 3 – 5кг.170 ден.
Достава на пакет 5 – 10кг.200 ден.
Достава на пакет 10 – 20кг.270 ден.
Достава на пакет 20 – 30кг.350 ден.
Достава на пакет 30- 40 кг.400 ден.
Достава на пакет 40-50 кг.550 ден.
Достава на пакет 50-60 кг.700 ден.

  • Ако производот е со одреден дефект и е во рамките на гарантниот период, купувачот треба да јави на овластениот сервисен центар во согласност со инструкциите на гаранција.
  •  Доколку производот е неисправен и треба да се сервисира, ве молиме да ја проверите документацијата од овластениот сервисен центар кој е вклучен со вашиот производ и истовремено, постапете во согласност со инструкциите на овластениот сервисер.
 • Ако порачаниот производ е неисправен, и не одговара на описот на страницата, или едноставно, не ги исполнил очекувањата на клиентот, можете во рок од една недела од добивањето на артиклот да направите замена или враќање на производот.
 • За да го остварите ова право, треба да го вратите производот неоштетен во оригиналното пакување со сета опрема и документација со која производот бил при првичната испрака.
 • . По истекот на една недела, клиентот треба да ги следи инструкциите кои се зададени во гаранцијата.

РЕКЛАМАЦИЈА НА ПРОИЗВОД

 • Во случај од било која причина да не сте задоволни од производите, тие може да се заменат или да се вратат во рок од 7 дена од приемот, и вашите пари ќе ви бидат вратени.
 • За да го остварите ова право, треба да го испратите вашиот производ неоштетен во оригиналното пакување со сета опрема и документација со која производот бил при првичната испрака.
 • Ако производот е со одреден дефект и е во рамките на гарантниот период, купувачот треба да јави на овластен сервисен центар во согласност со инструкциите на гаранција.
 • Доколку увидите дека производот по испораката не е во исправна состојба, контактирајте не и ние ќе се потрудиме што е можно поскоро неисправниот уред да ви биде заменет со нов.

ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Оваа политика на приватност дава општи информации за обработката на лични податоци кога ја посетувате нашата интернет страна и/или користите некоја од нашите услуги преку истата. Ги собираме само оние лични податоци кои се неопходни да ги оствариме нашите задачи според закон и овластувања.


Контролор на збирки на лични податоци

Контролор на личните податоци е ВЕЛО СИТИ ДОО, со седиште на ул. Јордан Мијалков бр3, Скопје, Република Северна Македонија.

Личните податоци се обработуваат во согласност со одредбите од Законот за заштита на лични податоци.


Чии податоци собираме

Можеме да собираме податоци поврзани со следниве категории на лица:

Посетители на нашата интернет страна www.velosiped.mk  

 • Вообичаено собираме податоци за навигација  кои се користат за анализирањето на податоците од посетите на нашата веб- страна како и за одржување на информациска сигурност на нашата веб страна. за да обезбедиме перосонализирани реклами на социјалните мрежи и да го анализираме нашиот сообраќај Повеќе за употребата на колачиња прочитајте ја нашата политика  за користење на колачиња.

Регистрација

 • Не е потребна регистрација за да се користи оваа веб страница. Регистрацијата е неопходна само при комплетирање на нарачката и тогаш од купувачите се бара да ги внесат следниве податоци: име, презиме, е-mail адреса, корисничко име, лозинка. телефонски број,  со цел за полесно комуницирање при доставата.

Нарачка 

 • При процесот на наплата velosiped.mk ги побарува следниве податоци од купувачот: име, презиме, контакт , е пошта  и адреса за испорака.

ПРИ ПРОЦЕС ЗА ИНФО КОГА ПРОИЗВОДОТ Е ПОФТОРНО НА ЗАЛИХА

 • При процесот на информација дека производот е повторно на залиха velosiped.mk ги побарува следниве податоци од купувачот: име, презиме,  е пошта 

Категории на податоци кои се обработуваат

 1. Податоци за навигација

При посетата на нашата интернет страна серверот, за секој посетител се креираат логови со следниве податоци:

 • Вашата интернет протокол (IP) адреса;
 • Уредот од кој пристапувате, вид и модел;
 • Вашиот оперативен систем;
 • Видот на пребарувачот, plugins и верзија;
 • Страните кои ги посетувате на нашата веб-страна и времето кое го минувате на секоја страна;
 • URL на страната која ве префрлила на нашата веб-страна и во некои случаи, термините кои сте ги користеле во обидот да ја најдете страната на VELOSIPED.MK;
 • Јазикот на пребарувачот кој го користите;
 • Држава (се одредува преку IP адресата).

Серверските логови автоматски се бришат во рок од 180 дена, освен доколку околностите налагаат подолго задржување, на пример, за да се истражи вирус или злонамерен напад.

Самостојно ги одржуваме серверите и сите активности на веб страната ги спроведуваме интерно, вклучувајќи ги логовите кои се креираат и анализирањето на податоците кои се пренесуваат од посетите на нашата веб- страна.


 1. Податоци кои корисниците доброволно ги доставуваат

Лични податоци кои ги прибираме од Вашата посета на нашата веб- страна, се оние кои Вие доброволно ги доставувате за конкретни цели, како би ни овозможиле да ги оствариме нашите овластувања за посета и продажба.

Може да собереме некој од следниве категории на лични податоци: име и презиме, адреса, контакт телефон, факс, email и потпис. Во нашите Годишни извештаи вообичаено се наведуваат статистички податоци за бројот на посети, во форма која не открива нечиј идентитет.


Како  ги собираме личните податоци

Личните податоци ги собираме преку различни канали, вклучувајќи:

•           преку Вашето користење на нашата веб страна, вклучувајќи ги овде и формите за аплицирање;

•           преку нашиот email: info@velosiped.mk

•           преку пошта,

•           по факс,

•           усмено.

За усните барања, се подготвува записник кој се потпишува од страна на лицето кое го поднело усното барање и од страна на лицето вработено во VELOSIPED.MK, кое го составило записникот и заведено во архивата на VELOSIPED.MK


Категориите на корисници на лични податоци

Активностите на обработка на лични податоци поврзани со on-line услугите достапни преку интернет страната на VELOSIPED.MK, се извршуваат од страна на вработените одговорни за овие услуги или лицата задолжени за извршување на предметните активности.

Не споделуваме податоци за Вас и/или за Вашата посета на нашата веб страна, на трети лица, освен во следните случаи:

 • во случај на ангажирање на даватели на услуги ако VELOSIPED.MK ги ангажира како обработувачи со што ќе бидат обврзани да постапуваат по упатствата на VELOSIPED.MK и обезбедат заштита на личните податоци кои се обработуваат при обезбедувањето на тие услуги.
 • По барање на суд, полиција или други органи и тела за вршење на нивните надлежности и само ако постои законски основ за тоа

Време на чување на собраните податоци

Податоците кои ги собираме се чуваат во согласност со закон и периодот потребен за постигнување на целта на обработката и се утврдени во (прегледот) со рокови на чување на личните податоци на VELOSIPED.MK


Кои се Вашите права?

Вашите права во однос на обработката на лични податоци се:

 • право да бидете информирани за обработката на личните податоци
 • право на пристап до личните податоци
 • право на исправка и бришење на личните податоци
 • право на ограничување на обработката на личните податоци
 • право на приговор

За дополнителни информации и/или остварување на Вашите права за заштита на лични податоци, можете да го контактирате нашиот офицер за заштита на лични податоци, Caшо Петров на следниов e-mail: sashopetrovmk@gmail.com


Право на поднесување на барање до АЗЛП  

Ако сметате дека начинот на кој VELOSIPED.MK ги обработува Вашите лични податоци ги повредува одредбите на Законот за заштита на личните податоци, можете да поднесете барање до АЗЛП како надзорно тело, по која ќе постапува , согласно член 97 од Законот за заштита на личните податоци.


Промена на политиката за приватност

Политиката за приватност редовно ќе се менува и дополнува соодветно на настанатите промени и нашите активности.


КОЛАЧИЊА (cookies) 

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies)  се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

 • За техничко функционирање на веб страницата;
 • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
 • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
 • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата на www.velosiped.mk сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.

Благодариме
Тимот на велосипед.мк 

ЕВРОПСКИ КОДЕКС ЗА ОДНЕСУВАЊЕ

The European Code of Conduct

The European Code of Conduct serves as a collective minimum standard for the cooperation of companies supplying Internet trustmarks.
Each supplier uses its own list of criteria that surpasses the minimum requirements of the collective Code of Conduct and also meets specific national features.

http://www.euro-label.com/en/code-of-conduct/index.html#c217

© 2007 VeloCity
Hosted by CloudTides